Husqvarna helcustom
En gammal välhållen Husqvarna 648 blir ett helcustombygge med de rätta detaljerna utan att bli överdrivet kostsam.
Blev erbjuden att köpa en HVA 648 en gång och det följde ett skjutprotokoll där alla avlossade skotten (116 st) var bokförda.

Systemet skickades till Stig Sundberg i Luleå som brotchade om patronläget från 8x57JS till 8 mm - 06. Denna kaliber kom till då amerikanska soldater tog med sig mängder med tyska repetergevär i kaliber 8x57JS som krigsbyte. De hade ingen ammunition men mängder med hylsor från sin egen armekaliber .30-06. Således öppnades hylsan upp att ta en 8 mm:s kula och så var patronen född.

Stig bytte oxå säkringen till en tvålägesvariant av Winchesters samt satte dit ett nytt trycke från Timney. En liten arm monterades oxå för att kunna plundra bössan utan att mata varje patron via loppet. Den borrades oxå för kikarklackar från Talley som har starka, snygga och skottfasta montage. Nya fasta riktmedel tillverkades. Mikael Hagejärd blästrade och blånerade bössan.

Sen var det bara för undertecknad att göra en ny stock. Ett grovfräst ämne i klassisk europeisk valnöt inhandlades från Rolf Ekeberg. En framstocksknopp i ebeholtz, pistolgreppsrosett från råämne och en Pachmyer bak-kappa passades in. Nätskärning runt framstock och pistolgrepp i 24 lpt (linjer per tum). Porfyllning med tru-oil och sedan kokt linolja i många tunna lager som slutfinish.

Till sist tillverkades en äkta koffert i ek och läder. Stort tack till syster som under projektets gång utbildade sig til sadelmakare och var en förutsättning att ta projeket i hamn.
KOMMENTARER
Nyheter
Nyaste projekt